Masterclass Programmeren STGS

Wat doe je als je een grote mond hebt gehad en aan je rector beloofd hebt dat je met brugklassers vanaf volgend jaar gaat programmeren? En dan niet programmeren in Scratch (dat blijft wat mij betreft te beperkt), maar gewoon met een Arduino. Dan maak je lesmateriaal en ga je dat gewoon testen. En wie zijn er betere testers dan de huidige generatie leerlingen in groep 7 en 8? Precies. Zo gezegd, zo gedaan, promo eruit en poef, drie dagen later waren er 70 aanmeldingen. Enigszins lichte paniek, want zoveel tegelijk dat wordt wat veel.

Dreamteam STGS

Gelukkig hadden vantevoren al aangegeven dat we maximaal 40 leerlingen kwijt konden. En daarnaast had ik een dreamteam samengesteld van mijn leerlingen om mij te helpen bij de begeleiding (zie foto). Elke leerling werd gekoppeld aan vier basisschoolleerlingen, elk met een eigen Arduino en laptop om het geheel te programmeren. En wat moest ik doen? Alleen maar genieten. Wat is het iedere keer weer fantastisch om te zien wat een Arduino met mensen doet. Iedereen wordt (bijna) vanzelf een maker.

En hoe ziet een heel lokaal er dan uit? Zo dus:

Gelukkig had ik een groot lokaal

Ik heb overwogen om het lesmateriaal te herschrijven, zodat het door iedereen gebruikt kan worden. Echter, niet iedereen heeft de beschikking over leerlingen om dit soort masterclasses te begeleiden. Daarmee worden de mogelijkheden al iets beperkter. Daarnaast zullen er mensen zijn die graag dit soort modules gebruiken in situaties die ik niet kan bedenken. Daarom hieronder gewoon de module zoals ik die geschreven en gebruikt hebt in word-formaat. Dan kan je hem zelf naar believen aanpassen. Laat weten wat je ervan vindt!

Module Programmeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *