Je bent verplicht te helpen!

Het leuke van een nieuw vak geven is dat je zelf de helft ook nog niet helemaal precies snapt. Dat maakonderwijs goed is en dat leerlingen er veel leren, ziet iedere docent die ermee bezig is. Maar waarom en hoe dat dan precies werkt, dat wordt veel slechter begrepen. Gelukkig tasten we niet helemaal in het duister. Vanuit het platform Maker Education Nederland (http://www.makered.nl) hebben we contacten met collega’s in heel Nederland en soms zelfs daar buiten.

Zo leerde Erik Hofman ons dat in zijn lessen leerlingen verplicht zijn elkaar te helpen (volg hem op Twitter! https://twitter.com/hofje71) . Dat wilden wij dus ook, dus dat was de eerste (en zo ongeveer enige) regel die we invoerden. Maar helpen moet met de handen op de rug (dank weer aan Erik).

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen elkaar helpen. Immers, als docent sta je alleen voor een groep van bijna dertig leerlingen die allemaal met hun eigen opdrachten bezig zijn. Je kunt het simpelweg niet alleen. Belangrijker echter nog dan dat is het helpen van een ander een waanzinnige drijfveer is voor de eigen, intrinsieke, motivatie (over die motivatie later meer, want hoe houd je leerlingen gemotiveerd als ze geen cijfers kunnen halen?).

Dus deze week waren leerlingen druk bezig om aan elkaar uit te leggen hoe de lasersnijder werkte, hoe ze dan toch echt die Extrude optie in Fusion 360 het beste konden  toepassen en waarom de mBot niet gewoon in een rechte lijn rechtdoor reed. Toch waren niet alle leerlingen tevreden aan het einde van de les. Wat bleek? Ze waren zo druk bezig geweest met uitleggen, dat ze geen tijd hadden gehad voor hun eigen opdracht. Want ja, ze waren verplicht geweest te helpen. Oeps… misschien moeten we volgende week de regel iets aanpassen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *