Oma Nelk reflecteert…

Ruim een half jaar geef ik nu les in Ontwerpen en MAken (OMA). Een mooi moment om eens even in de spiegel te kijken en te reflecteren op wat er allemaal is gebeurd. Een nieuw vak opzetten gaat niet vanzelf en gaat zoals bijna al het nieuwe met vallen en opstaan.

In de folder vorig jaar voor nieuwe brugklassers schreef ik het volgende

Ons Stedelijk Gymnasium Schiedam is een school voor doorzetters, onderzoekers en uitpluizers. We zijn een bètaschool. Dit komt als geen ander tot uiting in een nieuw vak dat we op dit moment aan het opzetten zijn: Ontwerpen en Maken, afgekort OMa.

Wat hebben een mobiele telefoon, een naaimachine, een computer, een potlood en een 3D-printer met elkaar gemeen? Allemaal zorgen ze ervoor dat we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. En wat is er mooier dan die creativiteit gebruiken om zelf nieuwe dingen te ontwerpen en te maken? Dat is wat we bij OMa gaan doen!

Hebben mijn collega en ik dit waar kunnen maken? Oordeel zelf!

Dwaze ontwerpen, rare zaken, sommige zelf verzonnen, andere zelf aangepast of gewoon goed gejat. Maar allemaal creatief. En allemaal na talloze mislukkingen. Ook al halen ze een goed ontwerp van het internet voor de 3D printer, met foute instellingen komen ze nog nergens. Zwevend printen is dat ding niet zo goed in. De lasersnijder heeft zoveel overuren gemaakt, dat wij inmiddels toe zijn aan een nieuwe laserbuis. Van de talloze planken triplex die we hadden liggen is nog maar een zielig stapeltje over (al is de conciërge daar ook deels verantwoordelijk voor). De soldeerpunten zijn allemaal al meerdere malen vervangen en de kopertape is praktisch op.

Dus is het vak een succes en gaan we door? Een volmondig ja! Dat wil overigens niet zeggen dat wij tevreden zijn. Leerlingen krijgen geen cijfers, waardoor sommige leerlingen een hoop structuur missen. Waar andere leerlingen juist opbloeien, raken sommigen in paniek. Het portfolio dat ze moeten opbouwen laat nog een hoop te wensen over. Inzichtelijk maken wat ze nu precies leren is al helemaal een opgave. De didactiek is nog lang af. Daarover meer later meer.

2 antwoorden op “Oma Nelk reflecteert…”

  1. Van harte gefeliciteerd met deze progressie Jean-Pierre en STGS!

    Plannen maken is stap 1 maar waarmaken en doen is de uitdaging. Ziet er bijzonder goed uit.

    Succes OMA Nelk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *