Tijd voor mijzelf

Cadeautje van leerlingen

De vakantie is begonnen, de tijd waarin je tijd voor jezelf kunt maken. Dit jaar heb ik dat heel letterlijk genomen, ik heb namelijk ontslag genomen bij mijn huidige werkgever, het Stedelijk Gymnasium Schiedam. En ben ik voor mijzelf begonnen door mijn bedrijf, Onderwijs Formatief, in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf nu is alle tijd mijn eigen tijd!

Veel mensen vragen mij waarom ik juist nu deze stap zet. Daarom een kort overzicht van de afgelopen paar maanden. Zonder emoties, maar even de gebeurtenissen op een rij.

3 maart – Ik geef op school aan dat ik aangenomen ben bij Masterskip (www.masterskip.nl), om drie maanden te gaan lesgeven op een zeilboot. Mijn overuren was ik hier reeds 4 jaar voor aan het sparen en ik gaf aan deze volgend schooljaar hiervoor te willen opnemen.

5 maart – Vanuit de schoolleiding krijg ik bericht dat de school niet gaat meewerken. Ik krijg geen toestemming om aan de reis deel te nemen. Als argument wordt gegeven dat ik reeds teveel projecten binnen school heb lopen en volgend schooljaar niet drie maanden gemist kan worden.

12 maart – Na een week het besluit van de schoolleiding te hebben laten bezinken, besluit ik mijn ontslag aan te kondigen. De reis stond reeds vier jaar in de planning en ik verwacht er veel van. Koste wat kost wil ik voorkomen dat ik over 10 jaar een uitgebluste docent ben. Ik moet en zal mijzelf blijven uitdagen, blijven leren, zodat ik kan blijven inspireren. Ik had kunnen wachten met dit besluit, mijn opzegtermijn is immers drie maanden, maar ik weet hoe moeilijk het is voor scholen om een geschikte natuurkunde docent te vinden. Daar wil ik de school ruim de tijd voor geven.

7 april – De school geeft aan graag per 1 september te starten met een nieuwe collega. We spreken af dat ik ga solliciteren om dat voor de school mogelijk te maken. Mocht dat lukken, dan stellen we aan de hand daarvan mijn ontslag datum vast.

4 mei – Ik bel met Henry van Bergen, voorzitter van de CieFO van de FVoV om advies te vragen. Hij kent mij al lang en weet waar mijn sterke én zwakke punten liggen. Hij raadt om niet zomaar weer op een willekeurige school voor de klas te gaan staan. Enkel scholen met een “vooruitstrevend” personeelsbeleid zouden mogelijk geschikt zijn. Zie die maar eens te vinden. “Denk er ook maar eens aan om voor jezelf te beginnen.”

23 mei – Ik word vandaag 38. Een mooie leeftijd om een carrièreswitch te maken. Ik heb de afgelopen waanzinnig veel gedaan met robotica, formatieve evaluatie en gamification. Hoe gaaf zou het inderdaad zijn om dat op heel veel scholen te gaan doen, in plaats van maar eentje?

14 juni – Ik registreer onderwijsformatief.nl. Ik praat met veel mensen die mij goed en minder goed kennen. Ik besluit dat ik beter spijt van iets kan hebben dat ik wel gedaan heb, dan van iets dat ik niet gedaan heb. Eens kijken of ik mijn ervaring nu breed kan gaan inzetten.

1 juli – Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een feit! Vanaf vandaag ben ik officieel zelfstandig ondernemer. Eerst nog even het schooljaar afmaken en dan aan de slag met de nieuwe website!

24 juli – Vandaag een momentje om te reflecteren op het afgelopen half jaar. Ik heb op een mooie manier afscheid kunnen nemen van het STGS. Veel lieve woorden van zowel collega’s als leerlingen. Leerlingen van de Maakplaats maakten zelfs een fantastisch afscheidscadeau dat nu op mijn bureau staat te pronken (zie hierboven). Blij zijn ze overduidelijk niet met mijn vertrek, wat ook wel weer een compliment is. Gelukkig begrijpen de meesten mijn stap wel en wie weet kan ik in de toekomst vanuit een andere rol nog steeds iets voor de school betekenen.

Vanaf nu – Keihard aan de slag! Na de zomervakantie in eerste instantie op het Haganum Gymnasium in Den Haag. Daarna? Nog geen idee, maar interessant wordt het in ieder geval. Ideeën genoeg, maar eerst maar eens kijken of ik mijn grote mond kan gaan waarmaken.

Eén antwoord op “Tijd voor mijzelf”

  1. Ha JP, ben je goed gestart op je nieuwe school? Ik wilde je even laten weten dat je oude Aureus Bèta groep een rasechte Bèta (haha, not) heeft weten te strikken als aanspreekpunt. Maar daar hebben we altijd al discussie over gehad: ben ik Bèta of niet. De kinderen hebben mij gevraagd als Aureus Beta mama en ik heb ze met liefde geadopteerd. Succes op je nieuwe school en veel succes met je Formatief plannen. Groetjes Nienke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *